Välkommen! Välkommen till kulturföreningen Hökmossens Gård år 2020 ! |
Uppfarten till gården 6 februari 2020
på Hökmossevägen 43 - 45
Uppladdad 9 oktober 2022. Det här är en betaversion av hemsidan. Arbetet med den sker på min
dator och läggs ut på mitt webbhotell tills föreningen är redo att ta över med egen ansvarig utgivare.
Rulla sidan eller klicka på önskat avsnitt! Man kan också söka på ord eller del därav eftersom
flikar har undvikits för att förenkla åtkomst av information. Rekommenderas! ARKIVET Föreningens ändamål är att främja kultur- och föreningsliv för boende i de närliggande stadsdelarna samt att bevara kulturarvet i Hökmossens Gård för kommande generationer, som en levande kulturgård öppen för alla. "Kulturhistoriskt särskilt värdefullt område." Stockholms översiktsplan från 1999. Historik: Hökmossens Gård ligger strax efter viadukten från Älvsjö mot Hägerstensåsen på Hökmossevägen. Bli medlem! Stöd kulturföreningen Hökmossens Gård genom att bli medlem i föreningen.
Medlemsavgiften för år 2020 är för enskild medlem 150 kr och 200 för hela familjen om man
är två eller flera i familjen. Alltså 200 kr för hel familj oberoenda av hur stor familj.
Familjemedlemmarna skall vara mantanlsskrivna på samma adress. Plusgirokontot är 10 77 93-2. Här är en detalj ur Topografiska Corpsens karta från 1859. De tre nuvarande husen
är markerade med rött och vägen genom gården är utmärkt med gult.
Övriga byggnader bär svart färg. Gården bär namnet Högmåsen.
Det nuvarande namnet är Hökmossens gård. Det är vanligt att g ombildas
till k med tiden. Gården 1943 som den såg ut från landsvägen, den nuvarande E4:an.
Källa Stockholms Stadsmuseum Till vänster i bild ser man den syrenallé som gick från stora vägen till husen och var
tillfartsväg till gården. Den är en så kallad struktur och skall bevaras eftersom man
då kan se var tillfarten var. Idag kan syrenallén förefalla omotiverad eftersom den slutar
mot ett plank, det som idag är bullerskydd mot E4:an. Hökmossens lada 1940. Källa Stockholms Stadsmuseum Så här ser gården ut idag, 72 år senare, sedd från
den nya cykelvägen. Gården från söder Gården sedd från viadukten Uppfarten till gården Uppfarten till gården, vinterbild Cykelvägen är klar och invigd. Så här ser den ut söderifrån. Den blev bred: två filer för cyklar och en för gående. Så här ser den ut norrifrån. I höst 2015 har trädet framför huvudbyggnaden tagits ned. Stammen var ihålig och det fanns risk
för att det skulle blåsa omkull. Gården syns bättre från vägen. Syrenerna har tagits ned några meter och gjort gårdsplanen ljusare. Den syns nu från gång-
och cykelvägen. INNEHÅLL
Om oss!
Första gången krontorpet Hökmåsen omtalas är i en akt från Krigsarkivet från år 1748. Den 5 augusti år 1776 sålde Arren von Kapelman, Bellmans svåger, ägare till Hägerstens Gård, frälseskattetorpet Hökmossens Gård eller Kristineberg för 600 dlr till Johan Rydgren, köksvaktaren vid Kungliga slottet.
Avstyckningen skedde på den del av Hägerstens skog och utmarker som låg vid den så kallade Hökmossen, en mosse som låg i området Torpet fick namnnet efter mossen.
1825 ås jordbok upptar gården som torp under Västberga gård. Åkermärken
var på 17 har. Hökmossen Gård består av en huvudbyggnad och två små flygelbyggnader. De tre byggnader som finns kvar idag utgjorde inte hela Hökmossen Gård.
Lite längre upp mot Mellanbersvägen låg statarbyggning, mjölkkammare, magasin, loge, stall, fähus, svinhus, vagnshus, brunn och en ankdamm.
Från år 1935 ägs Gården av Stockholms stad och är begränsad till den lilla tomten alldeles bakom bullerplanket mot E4:an. Marken arrenderades ut tills jordbruket upphörde då marken bebyggdes i början av 1940-talet med s k barnrikehus, vilka nu omger gården.
1964 påbörjades ombyggnad till ungdomsgård. Gården hyrdes ut till olika föreningar i Hägersten och byggnaderna har rustats upp ytterliggare. Från och med 1997 förvaltas gården av Liljeholmens stadsdelsförvaltning.
År 1994 bildades Kulturföreningen Hökmossens Gård med hjälp av medlemsavgifter, lotterier, basarer, aktioner samt gåvor. Pengarna går till vår verksamhet, som är studiecirklar, litterära caféer och anordnandet av kulturresor. Vi planerar också utgivandet av en tidning.
Från årsskkiftet år 2000 förvaltas gården av Kulturföreningen Hökmossens Gård.
Bilder
15/3 2020 Hej!
För att hindra eventuell spridning av virus och som preventiv åtgärd beslutar styrelsen i föreningen Hökmossens gård att till vidare ställa in alla planerade söndagsaktiviteter (gäller ej uthyrningar). Vi kommer att informera när återupptagningen av aktiviteterna kan äga rum.
Med vänliga hälsningar, Spiros Gogos, ordförande
Lokalen kan bara rymma 10 åhörare om det ska vara 2 meter mellan dem enligt rekommendationerna. Så här skulle det se ut för den som står vid pianot och har något att visa eller berätta.
(Sättarens anm okt 2022) Hej! Verksamheten har nu tagit fart efter pandemin, men ovanstående historiska dokument får påminna om att faran ännu inte är helt över.
30 oktober 2022
20 november 2022
Din adress måste stå på dessa två platser när Du betalar årsavgiften.
Geometrisk prakt, former med dynamik, digitalt klotter eller har en kvantfysiker gått över till de sköna konsterna? Kul är det i alla fall. Digital konst utmanar dessutom konstkritikerna. De kan med photoshoping lämna sitt förslag hur ett diskutabelt konstverk ska förbättras. Ingen chans att komma undan här inte. Någon skulle ju kunna vara missnöjd med paletten för verket ovan. Då är det bara att lämna ett förslag. Så här kanske! Först en inledande smocka.
Den värde digitalkluddaren har tydligen klämt fram de sista pixlarna i sin dator, bara för att åstadkomma ett bokmärke av irriterande aggressivitet. Det passar bra som bokmärke i en sömnig deckare, där liken döljer logiken och gärningsmännen tagit slut i bensinosande explosioner. Men konst är det inte. Den ska vara omhuldande och skänka tittaren ro i en värld som bara snurrar utan mål i multiversum. Så här!
Hökmossens Gård hyrs ut till fester, middagar, dop, namngivning, bröllop, föreningsmötten, klubbträffar etc. Du har med dig egen mat och du städar själv efter dig. Diskmaskin finns. Gården har bestick och porslin för ca 30 personer. Köket är väl fungerande och mindre mängder mat kan lagas på plats, det är dock ett vanligt kök med ”vanlig” ugn etc, inget restaurangkök.
För mer information ring Bernt Lundh 0739-704728
PriserDu kan hyra gården allt ifrån några timmar till en hel kväll med städning dagen därpå, beroende på hur länge du vill disponera gården samt vilken dag det är. Priserna är 300 kr/timme, 2500 kr för ett dygn och 3500 kr för två på varandra följande dygn.
Vid frågor: ring Bernt Lundh 0739-704728
Hyresregler* Tillträde sker kl 10.00 på uthyrningsdagen.
* Ingen parkering får ske på gården,endast av och påstigning samt ur och ilastning.
* Fyrverkerier får ej ske i omedelbar anslutning till gården p.g.a. brandrisk.
* Hushållssopor och dylikt läggs i soptunnan på gården medan förpackningsartiklar, tomglas och burkar transporteras bort av hyresgästen
* Lokalen skall vara väl städad och stolar och bord återställda senast kl 9.00 dagen efter om inte annat överenskommits.
* Se till att dörrar och fönster är ordentligt stängda då ni lämnar gården.
* Lämna huset i det skick ni själv tillträdde.
Vi hoppas ni får en trevlig dag
Lokalerna - PEKBILDPEKA och KLICKA på det rum du vill se fotografi av!
Kontaktpersoner ur styrelsen i föreningen:
•
ordförande Spiros Gogos 070-7973810
•
webansvarig, vice ordförande Sven Måhlen
• sekreterare Bernt Lundh 0739-704728
• kassör Anna-Lisa Puttonen
• kulturansvarig Leif Nilsson
• lokalansvarig Jan Johansson
• uthyrningsansvariga Bernt Lundh 0739-704728 och Margareta Kjellström 0730 77 69 11
• Synpunter och frågor om hemsidans utformning och innehåll och förslag till föreningen E-post
VägbeskrivningAdressen till gården är Hökmossevägen 43-45.
Ta buss 147 från Liljeholmstorget till ändhållplatsen Hökmossen. Andra bussar till Hökmossen är 141 och 161. Planera resan med Stockholms Lokaltrafik på denna länk - SL
Hållplatsernas läge visas med dess nummer
Gårdens placering i förhållande till E4:an. Hållplatsernas placering framgår av talen 141,147 och 161
Länkar
Länkarna öppnas i egna fönster som kan raderas utan att påverka hemsidan, som ligger under.* Mer om studiecirklar hos ABF Stockholm |
Almanacka
Ordförklaringar
ladda upp - att flytta en fil från hemmadatorn till en annan dator, vanligen en server
betaversion - ett färdigskrivet program som testas i sin slutliga miljö på nätet, i det hä fallet också i väntan på en slutlig serveradress
Per capsulam - är namnet på ett beslutsförfarande för styrelsen
då beslut måste fattas mellan ordinarie möten, att det är
brådskande eller att styrelsen inte kan samlas. Eftersom
föreningen arbetar ideellt och med frivilliga insatser är det
relativt vanligt att man inte med kort varsel kan sammankalla ett möte. Medlemmarna är ofta upptagna av andra
åtaganden eller sitt yrke. Ett vanligt uttryckssätt är också
att man förankrar ett beslut hos styrelsen.
Här kan Du läsa mer om regelverket: per capsalum